Fıkra

Üfleten Fıkralar

Can Yücel her akşam Asmalı Mescitteki mekânlarda içermiş. O içerideyse mekân dolarmış. Bir gece içtikten sonra sabaha karşı sokağa çıkarlar. Can baba bakar ki ayaklarına hakim olamıyor. Yatmış yola sırtüstü. Bacaklarını ve ellerini açıp yatmağa başlamış. Arkadaşları birbirlerine bakmışlar. Sonra onlarda aynı şeyi yapmışlar. Can baba bir müddet sonra toparlanıp kalkmış. Bakmış hepsi yatıyor. Bağırmış “Ulan serserileer. Neden yatıyorsunuz yerdee” demiş. Biri “Babaaa sen yatınca, bu işte bir keramet var diye bizde yattık” demiş. Can baba “Ulan adım atamıyordum. Dinlendim. Biz bu vaziyette iken yukarıdaki bize keramet verir mi? Anamızı beller bizim” demiş…

***

Büyük adanın ortalarında dört yol ağzında evliya varmış. Herkes dua edip mum dikiyorlarmış. Evliyanın üstüne de halı ve örtüler koyuyorlarmış. Mahallenin hırsızı da halılara göz koymuş. Bir gece türbeye girip halıları çekmeğe başlamış. Mumlar devrilince örtüler yanmağa başlamış. Mahalleli uyanıp sokağa çıkmış. “Dede yanıyor” diye bağırmışlar. Hırsız dışarı çıkamamış. Sandukanın altına girmiş. Fakat içerisi ısındıkça rahatsız olmuş. Yaa Allaaah diye bağırıp sandukayı sırtına alarak dört ayakla yürüyüp dışarı çıkmış. Yokuş yukarı giderek kaçmış. Millet şaşırıp yanına gidememişler. Sonraki günlerde yine boş türbeye gidip dua ettikten sonra bayır yukarı dönüp “Mübarek dedemiz şu tarafa gitti” dedikten sonra duanın sonunu üflüyorlarmış.  (H. Rahmi Gürpınar.)

***

Ormanda hayvanların canı sıkılmış. Kral aslana“Bir eğlence düzenleyelim. Canımız sıkılıyor” demişler. Aslan düşünmüş ve “Bu gece toplanalım.” demiş, toplanmışlar. “Erkekler sağıma sıra olsunlar. Dişiler soluma” demiş. Dizilmişler merakla. Aslan “Şimdi birbirinize koşup rastgele sarılın. Ormanın derinliklerine gidip sevişin. Sabah gelip anlatın. Kim kiminle gitti bilelim” demiş. Ormana dağılmışlar. Sabah toplanmışlar. Panter horozla, tilki yılanla vs. Yaptıklarını anlatmışlar. Bakmışlar erkek maymun yok. Öğlene doğru yerde sürünerek geliyor. Aslan seslenmiş. “Noldu lan maymuun. Ayağa kalkamıyorsun?” demiş. Maymun “Sorma kralım. Bana dişi zürafa düştü. Sabaha kadar yukarı çıkıp öpmekten aşağı inip gelmekten canım çıktı. Nefes alamıyorum yorgunluktan”… demiş.

Hayati Sarnık

Siz de fikrinizi söyleyin!