Edebiyat,  Gundem Arşivi Klasikleri

Kocaeli Üniversitesi Şiir Etkinlikleri Birimi

İkinci Dünya Savaşı’ndan büyük acılarla, büyük tahribatlarla ve büyük bir ruh çöküntüsüyle çıkan Almanya, bu travmadan kurtulabilmek için işe hastane, tiyatro ve opera binaları yapmakla başlar. Bu rasgele ve sıradan bir durum değil. 17 Ağustos Depremi sonrasında Kocaeli Üniversitesi’yle dayanışmak üzere gelen ve Almanya’da bulunan Bremen Üniversitesiyle Kocaeli Üniversitesi’nin kardeş üniversite olmasına dair ilişkiler kuran bir profesör, sohbetimiz sırasında: “Bir kenti depreme karşı korunaklı ve sağlam bir hale getirmek istiyorsanız öncelikle o kente sanat evleri, kültür evleri kuracaksınız; tiyatro ve opera binalarınız olacak; şairlerinizi, yazarlarınızı, ressamlarınızı, kısaca tüm sanatçılarınızı ve sanat üreten merkezlerinizi koruma altına alacaksınız; onların sanatsal faaliyetlerini özgürce yürütmelerine olanak sağlayacaksınız” demişti.

Bu bilinçle davranan Kocaeli Üniversitesi’nde 11 yıl önce Şiir Okulu’nun kurulması ve bu okulun şu an Şiir Etkinlikleri Birimi olarak varlığını sürdürmesi, bir takım güzel şeylerin altına imza atması, bu kentte yaşayan bir yurttaş olarak beni hem gururlandırıyor hem de geleceğe dair umutlandırıyor. Bir üniversitenin kentin hayatına karışması; gelişkinliğini, çağdaşlığını o kentin damarlarında dolaştırması, kentin değişip dönüşmesine katkı sağlaması azımsanacak şey değil. Böyle bir tutum ve böyle bir algılayış geleceği bilinçle kurmada müthiş bir adımdır da ayrıca.

“Şiire yol veriyoruz” diyerek 11 yıllık deneyim ve birikimine, yeni deneyimler ve birikimler katmanın yoğun çabasındaki Şiir Etkinlikleri Birimi’nin şimdiki yönetimi, kentteki bütün sanat ve edebiyat etkinlikleriyle iç içe sürdürme kararlılığında, bundan böyle yapıp edeceklerini. Geçtiğimiz aylarda başlayan Şiir Atölyesi Çalışmaları’nın, altyapısı oluşturularak devreye sokulması bir bakıma bundan sonra sürdürülecek tutumun kanıtı gibi adeta. Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü, okullar, kentte sanat ve edebiyat çalışmaları sürdüren yapılar, bir şekilde bu yapılanmanın içinde. 22-23 Mayıs günlerinde Kocaeli Üniversitesi Şiir Etkinlikleri Birimi’nce 11.si kutlanan Şiir Bayramı etkinlikleri sırasında yeni projelerden de söz edildiğini anımsatmak lazım. Bunlardan bir tanesi önümüzdeki yıldan itibaren Şiir Kongresi’nin düzenleneceğine ilişkin. Dünyadan iki yıl önce şiir bayramı kutlamalarına başlayan Kocaeli Üniversitesi’ne, böyle bir organizasyonu ortaya koymak elbette çok yakışacak.

Kocaeli Üniversitesi Şiir Etkinlikleri Birimi, kuruluşundan bu yana, yani 11 yıl içinde kentimizi çok sayıda yazarla, şairle buluşturdu. Az şey mi, bir düşünsenize! Cahit Külebi, Kemal Özer, Rıfat Ilgaz… Yerli, yabancı onlarca güzel insan. Kocaeli’deki şairlerin de konuk edildiği bu yılki Şiir Bayramı’nda Ankara’dan Ahmet Özer, İstanbul’dan Bedrettin Aykın ve Güngör Gençay gibi isimler de eklendi bu güzelliğe. Kocaeli Üniversitesi Şiir Etkinlikleri Birimi’nce düzenlenen Gençlik Şiir Ödülleri’ni kazanan genç şairlerle, şiir ve edebiyat dergilerinde karşılaşmak ne onur verici bir şey. Birimde, çok sayıda şiir kitabından oluşan bir şiir kitaplığının bulunduğunu da unutmamak lazım bu arada.

Bir yığın sorunun ve sıkıntının içindeyiz kent olarak da ülke olarak da. Yer yer travmalar da yaşıyoruz. İşsizlik, kötü yönetimler, çevre kirliliği, kendimizi yeterince ifade edememe vs. Bunları atlatabilmemiz, sorunlarımıza gelişmiş insan bilinciyle çözüm aramamız öncelikle ruh sağlığımızı iyileştirmemize bağlı. Bu büyük ölçüde kentimizin kültür ve sanat canlılığının korunmasıyla ilgili bir durum.. Bu yanıyla bakıldığında Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli Şehir Tiyatrosu, Kocaeli Bölge Tiyatrosu, Konservatuarımız, sanat evlerimiz, basınımız ve daha da sayabileceğimiz pek çok yapı bu iş için devrede, bizlerin yanında. Yurttaş olarak, kentli olarak bu yapıları koruyup geliştirmek, onlara katkı sağlamak için de görev belli. Şimdilik bu köşede, bu sanat ve kültür oluşumlarına ayrı ayrı yer vereceğimizi duyurmakla yetinelim.

Galiba İlhan Berk söylemişti. “Şiir tek başına dünyayı yerinden kaldırmaya yetmez. Ama bir ucundan tutar” diye. Kocaeli Üniversitesi Şiir Etkinlikleri Birimi’nin dünyayı bir yerinden tutup ayağa kaldırmasına dönük çabalarına, alkış sesimi karıştırmak içindi bu yazı. Ve de azalmasın diye duyarlıklarımız.

Hayrettin Geçkin / 2005

Siz de fikrinizi söyleyin!