Prof. Dr. Murat Türkeş'ten Hava ve İklim Farkındalığı için Bilgi Aktarımları

İklim Değişikliğinin Türkiye’de 2024 Sonbaharına Yansımaları

İnsan kaynaklı iklim değişikliği ve küresel ısınmanın etkilerini her yıl giderek çok daha şiddetli bir biçimde yaşıyoruz.
2019 yılından beri her yıl deneyimlediğimiz gibi, 2024 sonbaharına da çok kurak ve sıcak bir yaz mevsiminin ardından (çok olumsuz), normallerinden çok daha kurak ve sıcak koşullarla girildi (su kaynaklarının azalması, içme ve sulama baraj ve göletlerinin doluluk oranlarının daha da düşmesi, toprak neminin azalıp toprağın kuruması, tahıl ekiminin zora girmesi vb. ek olumsuzluklara yol açabilecektir).

Son iki günde olduğu gibi, önümüzdeki en az bir haftalık dönemde de Türkiye’nin büyük bölümünde yağış açısından normallerinden daha kurak ve hava sıcaklıkları açısından normallerinden 3-8 °C daha sıcak hava koşullarının yaşanmasını bekliyorum.

Durum çok kritik…

İklim değişikliği mücadelesini, her şeyi sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm vb. kavramlarla içini boşaltmadan, çok daha azimli ve kararlı bir biçimde tüm sektörlerde ve yaşamın tüm alanlarında (tüm insan etkinliklerinde) hayata geçirmek gerekiyor.

Prof. Dr. Murat Türkeş

 

Siz de fikrinizi söyleyin!