Deneme,  Ekoloji,  Güncel - Aktüalite

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı, Koç’un Mısır Yatırımı

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı

Değerli izleyicilerimden bugün bir ricam var. Bilirsiniz iklim değişikliği konusunda ne kadar hassas olduğumu. Önümüzdeki ay, tam olarak 11-22 Kasım tarihlerinde Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de COP 29 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı düzenleniyor.

COP olarak anılmasının nedeni, taraflar arasındaki konferans anlamında İngilizce terim Conference of the Parties. Bizim bunun Türkçesini bilmemizde yarar var. Bu yılki Konferansın daha verimli geçeceğini umuyorum. Bu kadar önemli bir konferansın dost ve hatta kardeş Ülke Azerbaycan‘da yapılmasını önemsiyorum.

Lütfen imkânlar dâhilinde 11-22 Kasım tarihlerinde bu organizasyonu çevrimiçi olarak takip etmeye çalışınız.

KOÇ’un Mısır yatırımı

Bugünlerde aklıma takılan bir konu da köklü Türk şirketlerinin yatırımları başka ülkelere, özellikle de Mısır’a kaydırmaları. Bunun son örneği, en köklü şirketlerimizden Koç grubuna dâhil Arçelik’in Beko markası ile dünya piyasasına sunduğu bazı ürünlerin tesislerini Mısır’a taşıması.

Konunun teknik adı doğrudan yabancı yatırım. Ülkeler arasında özel şirketlerin yatırım tesisi kurmaları ya da mevcut tesisi devralmaları olağandır. Ben bu işin istihdam ve itibar yönlerine odaklandım. Koç Grubu şimdi Mısır’da teknik eleman, mühendis istihdam edecek.

Niye Türkiye’de değil? Beko markalı ürünler pekâlâ Türk limanlarından gemi ile Kuzey Afrika pazarına sunulabilir, günümüzde navlun fiyatları o kadar yüksek değil ve lojistik sektörü gelişmiş durumda. Üretim Türkiye’de devam edip ihracat yapılabilecek iken niye tesis Mısır’a taşınır? Doğrudan yabancı sermaye yatırımlarında kilit ölçüt hukuki güvendir. Köklü bir Türk holdingi Türkiye’deki hukuki güvenceyi Mısır’dakinden daha mı zayıf buluyor? Bu sorular son günlerde beni meşgul ediyor.

Orhan Ayber

Siz de fikrinizi söyleyin!